fbpx

Sărbătorile de iarnă reprezintă o metodă excelentă de a creștere a vânzărilor online, dar și pe cele fizice, aproape în orice domeniu. Știm cu toții cum este această perioadă din an, care începe chiar din noiembrie, de Black Friday, când toată lumea aleargă să prindă cele mai bune oferte. Este sezonul reducerilor și toți clienții trebuie să afle asta și, cum altfel, dacă nu prin strategii eficiente de marketing? Chiar și când vrem să profităm de reduceri ne lovim de tehnologie și digitalizare! Deja această realitate nu ar trebui să mai fie o surpriză, la cât se vorbește în mediul online despre acest subiect. Chiar și noi am scris numeroase articole despre importanța marketingului digital în prezent. (vezi mai multe în articolul De ce ai nevoie de marketing online dacă nu ai o afacere online?)

Cu toate că, pentru unii dintre noi, perioada sărbătorilor de iarnă începe odată cu venirea lui Moș Nicolae și continuă cu zilele de Crăciun, încheindu-se după Anul Nou, oamenii de marketing știu că sezonul cumpărăturilor de sărbători începe din luna noiembrie, startul fiind dat oficial de Black Friday. Ca și vânzător trebuie să știi cum să profiți de această perioadă în mod eficient pentru a crește vânzările fără a-ți agasa clienții.

Cei care vor să obțină cu adevărat rezultate trebuie să-și pregătească campaniile de promovare și să conceapă mesaje atractive din timp, pentru întreaga perioadă a lunilor noiembrie – decembrie. În acest sens, am pregătit o serie de sfaturi de ajutor în pregătirea sezonului de vânzări de la final de an.

Stabilește clar zilele de interes pentru vânzări!

Acestea sunt puncte cheie în desfășurarea campaniilor de marketing online. Care sunt aceste sărbători în jurul cărora trebuie construită întreaga strategie?

– Black Friday, mediatizată pentru reducerile mari, din toate domeniile, determină o perioadă de cumpărare care începe, pentru multe magazine, chiar de pe 15 noiembrie și durează aproximativ până pe 30 noiembrie, atipic față de țara de origine, America, unde aceste discounturi au loc doar într-o singură zi de vineri din luna noiembrie.

– Moș Nicolae, care este pe data de 6 decembrie, determină o perioadă de cumpărare cu câteva zile în avans, până la o săptămână.

– Crăciunul (25-26 decembrie), cea mai importantă sărbătoare a iernii generează și cea mai intensă și lungă perioadă de cumpărare, care poate începe imediat după Sfântul Nicolae, fiind mai aglomerată între 18 și 24 decembrie, Ajunul Crăciunului fiind, de fapt, momentul oferirii cadourilor.

– Revelionul, generează și el agitație, având o perioadă aproximativă de cumpărături în zilele de 28 – 31 decembrie.

Fă un pas înaintea concurenței!

Cum? Foarte simplu. Deja știi că majoritatea concurenților tăi se focusează pe campanii, în special în preajma Crăciunului. Într-adevăr, este poate cea mai bună perioadă pentru cumpărături, dar dacă tu poți fi mai bun decât concurența de ce să nu profiți? Începe promovarea încă de la începutul lunii noiembrie, concentrându-te pe clienții tăi și oferindu-le promoții, cadouri și avantaje în toate momentele de interes din perioada sărbătorilor de iarnă menționate mai sus. Așa îi vei fideliza pentru o perioadă cât mai lungă. Cu o campanie începută din timp vei câștiga un avans semnificativ la nivel de vânzări și notorietate, față de concurența ta.

Fă doi pași înaintea concurenței!

Gândește-te și la impedimentele comerțului online, cum ar fi decalajul dintre momentul efectuării comenzilor de către clienți și cel al primirii coletului cu produsele achiziționate. Mai ales în perioadele aglomerate din an, livrările suportă întârzieri generate de multitudinea comenzilor. Cu cât vei fi mai din timp alături de cumpărătorii tăi cu oferte, reduceri și informări corecte legate de timpii de livrare, cu atât mai mult ei te vor răsplăti cu fidelitatea lor și în anii viitori.

Nu te axa doar pe mesaje de vânzare!

În domeniul retail, cu siguranță, cele mai frecvente mesaje de comunicare vor fi cele în care oferi discount-uri sau promoții speciale cu ocazia sărbătorilor. Dar cum ar trebui să se promoveze celelalte domenii, de exemplu firmele de consultanță sau prestări servicii diverse? În acest caz, poți oferi un anumit număr de ore de consultanță gratuită sau poți realiza felicitări personalizate pentru clienții tăi. Le vei arăta, astfel, că îți pasă și că ești interesat de ei, chiar și printr-un simplu gând bun, oferit sincer de sărbători.

Fii atent la conținut!

Acesta trebuie să fie unul adaptat publicului țintă și comportamentului de cumpărare din această perioadă atipică din an. Ține cont de faptul că, în zilele de sărbătoare, oamenii nu vor mai petrecere la fel de mult timp în mediul online, motiv pentru care orice fel de interacțiune comercială cu clienții tăi se recomandă a fi realizată anterior.

Livrează fericire!

Da, acesta e mottoul sezonului de sărbătoare. Se știe că în decembrie oamenii își doresc să fie mai buni și mai grijulii cu semenii lor, emoționându-se mai ușor la micile gesturi de atenție sau cadourile simbolice primite. Astfel, cu toții avem tendința să cheltuim mai mult decât în restul anului, pentru produse de calitate, care să ne încânte simțurile și să spună celor cărora le dăruim cât de mult îi iubim și cât de importanți sunt pentru noi.
La fel ar trebui să se comporte și brand-urile, ca niște adevărate generatoare de fericire, să-și bucure și să-și încânte clienții, mai ales în perioada sărbătorilor, dar nu numai. Fie prin discount-uri, oferte și promoții speciale, fie prin diverse evenimente dedicate clienților, fiecare business poate contribui la crearea “magiei” din anotimpul de iarnă. Chiar dacă la final nu ți-ai atins obiectivul dorit din vânzări, garantat vei câștiga clienți fideli, încântați de atitudinea pe care ai avut-o față de ei și, cu siguranță, te vor ține minte și îți vor călca pragul și în anul care vine.

În concluzie, magia Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă funcționează și în domeniul marketingului online, fiind momente importante în realizarea strategiilor de vânzări și de promovare. Obiectivul acestor campanii nu este doar câștigul imediat, din anul acesta, ci și fidelizarea cumpărătorilor față de brand, pe termen lung. Astfel, îmbinarea perioadelor de reduceri și oferte diverse cu oferirea de daruri și atenție în cadrul anumitor evenimente dedicate clienților duce la atingerea tuturor obiectivelor strategice ale unui business. Respectându-ne cumpărătorii, punându-i pe primul loc în cadrul afacerilor noastre, gândindu-ne mereu la tot ce ne bucură pe noi, oamenii, și luând în calcul nu doar nevoile de moment, materiale, dar și pe cele emoționale, vom obține consumatori fideli, nu doar clienți de ocazie, în perioadele promoționale.