fbpx

De ceva vreme circulă în mediul online tot felul de anunțuri prin care ni se propune să facem bani, stând acasă.
Sună tentant, nu? Dar, haideți să vedem ce înseamnă, de fapt, acest lucru!

Marketingul afiliat, aceasta fiind denumirea sa, reprezintă o modalitate de marketing online prin care se promovează de către terți produse și/sau servicii, în schimbul unei remunerații în funcție de rezultate. Tot acest procedeu are loc online și a devenit o metodă foarte atrăgătoare pentru cei care vor să facă bani, stând acasă, sau pentru cei care au deja un job, dar doresc să-și rotunjească veniturile.

Până aici, toate bune și frumoase, dar cum funcționează acest marketing afiliat?

Unele magazine online oferă colaborări în sistem de afiliere, pentru a-și crește vânzările, dar există și anumite platforme de afiliere care aduc împreună cele două părți, oferind multiple alternative de produse și servicii interesante de promovat de către afiliați.
Astfel, advertiserul, cel care are un magazin online și vrea să vândă, își face un cont pe o platformă de acest fel pentru a-și prezenta produsele, condițiile și limitările colaborării. Afiliatul, cel care se ocupă de promovarea produselor și care va câștiga un comision, își face cont pe aceeași platformă, prezentându-și site-urile sau metodele de promovare pe care le va folosi pentru a afișa produsele advertiserului (de exemplu, Facebook Ads, Email Marketing, SEO). Platforma de afiliere este cea care va pune la dispoziție diverse metode de susținere a promovării făcute de advertiser, precum bannere online, butoane de acțiune sau formulare pentru newslettere.
Afiliatul își va alege magazinele online pe care le poate promova și în funcție de rezultatele obținute va fi retribuit de către advertiser cu comisionul aferent din vânzările realizate prin intermediul lui. Pe înțelesul tuturor, afiliatul promovează anumite produse prin intermediul paginii sale de Facebook, spre exemplu, iar, din vânzările realizate prin intermediul acestei pagini, advertiserul îi cedează un anumit procent, conform condițiilor sale de afiliere.

Prin urmare, toată lumea are de câștigat, inclusiv platforma care găzduiește acest proces, ținând cont că percepe fie taxe inițiale de înscriere, fie taxe lunare de utilizare. Pare simplu, nu? Mai ales dacă te gândești că poți promova mai multe branduri în același timp.

În România, marketingul afiliat a început să se dezvolte din ce în ce mai mult și poate fi considerat o sursă de venituri destul de consistentă, chiar dacă nu putem vorbi încă de un job full time. Mai bine zis, e un plus pe care îl adaugi venitului tău lunar.

Deci, până la urmă, ce se câștigă cu marketingul afiliat?

În concluzie, marketingul afiliat poate fi considerat drept o metodă inteligentă prin care îți poți promova produsele, fără costuri suplimentare, fiind un câștig real pentru toate părțile implicate: utilizatorul plătește aceeași sumă de bani pentru ceea ce cumpără de la furnizor, afiliatul își primește de la furnizor comisionul aferent promovării produsului cumpărat de utilizator, iar furnizorul își vine produsele, plătind în mod firesc comisionul de promovare. Este o metodă pasivă, dar care funcționează din ce în ce mai eficient, fără a necesita nici foarte mult timp investit.

Fie că ești advertiser sau afiliat, prin intermediul acestui tip de marketing tu ești cel care controlează întreg procesul și tot tu ești cel responsabil de rezultate, fiind singurele elemente taxate la final. Deci plătești sau ești plătit, doar atunci când ai rezultate concrete și cuantificabile. Fiind o metodă bazată exclusiv pe performanță, marketingul afiliat poate fi considerat astăzi o metodă eficientă de promovare și creștere a vânzărilor, deci implicit și o posibilă sursă de venit pentru afiliați.

Poate oricine să facă bani prin afiliere? Nu!

Condiția de bază pentru ca acest sistem de promovare, vânzare și remunerare să funcționeze până la capăt este ca afiliatul să aibă notorietate în mediul online, pe acel segment de business de interes pentru serviciile sau produsele promovate prin afiliere, pentru a putea genera suficient trafic relevant, care să fie convertit în vânzări.